Domowy sok owocowy – źródło witamin i błonnika

Warto każdego dnia spożywać 5 porcji warzyw i owoców. Taki dodatek do diety, sprawi że dostarczymy swojemu organizmowi odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Soki gotowe, które są dostępne na sklepowych pólkach są smaczne, ale nie zawsze przygotowane z odpowiednich składników.

Soki z zagęszczonych lub częściowo zagęszczonych koncentratów zawierają śladowe ilości witamin. Dlatego warto soki owocowe przygotowywać samemu w domu i mieć pewność, że są zdrowe i smaczne. Najlepsze są soki przygotowane na świeżo ze składników, które sami przygotujemy. Przed przystąpieniem do robienia soku domowego, należy dokładnie umyć wszystkie owoce. Sok przygotowany w domu, nie zależnie czy będzie wyciskany czy też przecierany, powinien być spożyty niezwłocznie by nie tracił swoich witamin. Taki gotowy napój należy przechowywać w lodówce, szczególnie podczas ciepłych dni, by nie zepsuł się przed jego spożyciem.

Domowe soki są doskonałym sposobem na uzupełnienie braków witamin w diecie rodziny, szczególnie polecane jako dodatek do diety, dla osób starszych lub przewlekle chorych, dla kobiet w ciąży i po porodzie.

Domowy sok jabłkowy

Jabłka to rodzime, dostępne przez cały rok i przede wszystkim zdrowe owoce. Występują w wielu odmianach, dzięki czemu każdy może wybrać swoją ulubioną – bardzo słodką lub lekko kwaśną. Jabłka są tanim owocem, które zawierają wiele witamin: C, E, K. Oprócz tego są bogatym źródłem błonnika. Jabłka można podawać dzieciom już od 6 miesiąca życia. Warto z ulubionych odmian przygotować świeży sok jabłkowy, który smakować będzie całej rodzinie. Wystarczy do odpowiedniej ilości jabłek dodać odrobinę soku z cytryny – zapobiegnie to ciemnieniu napoju. Sok jabłkowy można wzbogacić o dodatek marchwi – sprawi to że będzie bardziej słodki i dodatkowo stanie się źródłem witaminy A.

Wyjątkowy egzotyczny sok

Dla fanów egzotycznych smaków bardzo zdrowym i smacznym pomysłem będzie sok z połączenia ananasa, banana i cytrusów. Takie połączenie to nie tylko uczta dla zmysłów – słodki i intrygujący smak ananasa docenią najwięksi smakosze. Owoce egzotyczne są dostępne w większości sklepów z żywnością i mogą być z powodzeniem używane jako podstawa soków owocowych. Ulubione cytrusy – pomarańcza czy cytryna nadadzą rześkości i będą wspaniałym składnikiem soku na upalne dni. Dodatek banana w takim soku, sprawi że sok będzie bardziej syty i idealnie nada się dla osób na diecie.

Sezonowy sok z truskawkami

Sezon na truskawki nie trwa długo, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Słodkie, polskie truskawki mogą być idealnym dodatkiem do domowego soku. Zawierają ogromne ilości witaminy C i potasu, kwasu foliowego i żelaza. W tym małym owocu kryje się wiele składników, które są nieocenione w diecie dzieci i osób starszych. Aby przekonać największych niejadków, warto przygotować z nich świeży i smaczny sok. Do truskawek można dodać odrobinę miodu. Napój truskawkowy idealnie smakuje z kostkami lodu. Można także dodać do niego odrobinę wody gazowanej, spowoduje to że nie będzie on tak bardzo gęsty.

Witaminowa bomba – sok z dodatkiem buraka

Dla osób, które borykają się z niedostatkiem witamin w organizmie, osłabiona odpornością lub anemią wyjątkowym naturalnym lekarstwem będzie sok z dodatkiem buraka. Burak jest źródłem witamin z grupy B, magnezu, fosforu i witamin A, E, K i C. Jego specyficzny i dość intensywny smak warto połączyć ze słodkimi owocami – jabłkiem, gruszką lub pomarańczą. Burak nadaje ciekawego koloru owocom, co zachęca szczególnie dzieci do wypróbowania takiego wyjątkowego soku. Codzienna porcja niezbędnych witamin dostarczona po wypiciu szklanki takiego soku będzie nie tylko zbilansowana, ale przede wszystkim smaczna.

Chcesz więcej za darmo?

Chcesz otrzymywać więcej treści w tym temacie za darmo? Zostaw E-Mail, a wyślemy Ci je!

Obiecujemy, że nie spamujemy!