Przechowywanie mleka matki – jak przechowywać?

Dziewczynka robi zdjęcie telefonem mamie i tacie. Radośni rodzice trzymają malutkie dziecko na rękach

Powrót do pracy? Wyjście na randkę z mężem? A może zwykła chęć nieprzerwanego snu? Młoda mama karmiąca piersią ma prawo odpocząć. Mleko matki może zostać odciągnięte, a maluch nakarmiony przez tatę lub dziadków. Wiele kobiet ma jednak wątpliwości co do mrożenia lub przechowywania pokarmu w lodówce. Przechowywanie mleka matki jest jednak proste i bezpieczne!

Przechowywanie mleka matki – czy to bezpieczne?

To czy przechowywanie mleka matki jest bezpieczne, wiemy jak odciągać pokarm, w czym mrozić mleko matki oraz jak długo je przechowywać! Nie ma się czego bać! Jeśli tylko mamy taką możliwość, odciągnięte mleko to o wiele lepszy pomysł niż przejście na mleko modyfikowane.

Ważny jest proces odciągania mleka, który powinien odbywać się przy użyciu czystego (odpowiednio zdezynfekowanego) laktatora. Przed odciągnięciem mleka najlepiej także umyć piersi. Pozwoli to na maksymalne zmniejszenie liczby bakterii.

Przechowywanie mleka matki – ile może stać odciągnięte mleko?

Pierwsze pytanie, jakie zwykle zadają sobie mamy odciągające pokarm jes to, ile może stać mleko matki w temperaturze pokojowej. Specjaliści mówią zwykle o 3-4 godzinach. W przypadku, gdy pokarm został odciągnięty z zachowaniem wszelkich restrycji higieniczych, zakłada się, że mleko matki powinno być dobre do spożycia przez dziecko nawet po 6 godzinach.

Jak długo można przechowywać mleko matki w różnych warunkach?

Jeżeli mleka nie podano maluchowi w ciągu 3-4 godzin od jego odciągnięcia powinno zostać umieszczone w lodówce lub zamrażarce.

Przechowywanie w warunkach chłodniczych zapewnia dłuższą świeżość pokarmu. Na pytanie, ile może stać mleko matki w lodówce, naukowcy opowiadają, że średnio 3-4 doby. W zamrażarce może być przechowywane przez ponad nawet 6 miesięcy, jeśli panuje w niej temperatura -18°C lub -20°C. Najlepiej jednak zużywać odciągnięte mleko w ciągu 2-3 tygodni, gdyż jego skład jest dopasowany do aktualnych potrzeb dziecka i zmienia się wraz z jego rozwojem.

Ważna jest także informacja, ile może stać mleko matki po wyjęciu z lodówki. Ten czas to około godziny do dwóch.

Mrożenie mleka matki – zasady

Jak mrozić mleko matki, by pokarm zachował wartości odżywcze i był bezpieczny dla malucha? Istnieje kilka prostych zasad:

1. Ważne jest to, w czym mrozić mleko matki. Najlepsze w tym celu są specjalne woreczki. Nie wolno wykorzystywać w tym celu zwykłych torebek foliowych lub pojemników mogących zawierać BPA.

2. Pokarm powinien być umieszczony w zamrażarce w jak najkrótszym czasie od jego ściągnięcia.

3. Pojemnik z mlekiem należy opisać datą i godziną pobrania.

4. Najlepiej wypełniać maksymalnie 3/4 woreczka.

5. Pojemniczki z pokarmem dobrze jest umieszczać w dalszych częściach zamrażalnika.

Rozmrażanie mleka matki – zrób to bezpiecznie!

Zastanawiając się jak odmrozić mleko matki można popełnić kilka błędów, które wpłyną negatywnie na jakość i bezpieczeństwo pokarmu.

Rozmrażanie mleka matki powinno odbywać się przez około 12h w lodówce. Nigdy nie wolno zostawiać go do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Po wyjęciu rozmrożonego pokarmu z lodówki można ogrzać go ciepłą (nie gorącą) wodą. Pokarmu nie należy podgrzewać w mikrofalówkach, gdyż straci on swoje właściwości. Temepratura, jakiej działaniu poddawane jest mleko matki, nie powinna być wyższa niż 40°C.

Rozmrożony całkowicie pokarm może być przechowywany w lodówce przez 24 godziny lub w temperaturze pokojowej przez maksymalnie dwie godziny.

Przed podaniem pokarmu dziecku należy delikatnie zmieszać warstwy, które powstały w trakcie przechowywania mleka. Nie zaleca się wstrząsów, które mogą doprowadzić do utraty części składników odżywczych.

Resztki niedopitego przez malucha mleka należy zużyć w ciągu godziny lub wyrzucić. Nigdy nie wolno ponownie mrozić raz rozmrożonego woreczka z pokarmem!

Mrożenie pokarmu – czemu odmrożone mleko ma dziwny zapach?

Rozmrożone mleko miewa specyficzny zapach, ma na to wpływ działanie enzymu – lipazy. Lipaza odpowiada za rozkładanie tłuszczy i uwalnianie kwasów tłuszczowych. Pokarm mimo „mydlanego” zapachu jest bezpieczny dla malucha, jeśli rodzice pobrali go w higieniczny sposób i rozmrożony zgodnie z zaleceniami lekarzy.

Przechowywanie mleka mamy – transport

Pracująca lub studiująca mama może odciągać pokarm w pracy lub na uczelni. Chcąc transportować go do domu, należy przechowywać go w sterylnych butelkach lub woreczkach i zastosować torby z chłodzącymi wkładami. Jeżeli istnieje taka możliwość warto schować opisane mleko do lodówki w biurze, zanim przełożymy je do torby chłodzącej i wsiądziemy do samochodu. Zwiększy to bezpieczeństwo!

To, jak będziesz przechowywać pokarm, zależy od Ciebie i potrzeb Twojego malucha. Dacie radę!