Zatrucie pokarmowe w ciąży – przyczyny, objawy i leczenie
Zatrucie pokarmowe oznacza, że organizm zwalcza bakterie, wirusy lub toksyny, które zaatakowały kobietę w ciąży. Reakcjami obronnymi są wymioty, nudności lub biegunka, które nie są przyjemne i mogą prowadzić do odwodnienia. Zatrucie pokarmowe w czasie ciąży może być szczególnie niebezpieczne dla zdrowia matki i dziecka.
Nie bez przyczyny kobiety w ciąży powinny szczególną wagę przywiązywać do pokarmów i napojów które wprowadzają do swojego organizmu. Ponadto kobiety oczekujące potomstwa łatwiej chorują na zatrucia pokarmowe z powodu zmian w metabolizmie.
Przyczyny zatrucia pokarmowego w ciąży
Przyszłe mamy w czasie ciąży są poddawane ogromnym zmianom. Zaliczają się do nich zmiany w procesie trawienia jedzenia oraz obniżenie odporności. Mają na to wpływ przede wszystkim ogromne zmiany hormonalne. Organizm kobiety duże pokłady energii wkłada w odżywianie i rozwój płodu, dlatego układ immunologiczny nie zawsze działa równie wydajnie. Niestety spożycie nieświeżej żywności lub tej niewiadomego pochodzenia może być niebezpieczne również dla zdrowia nienarodzonego dziecka.
Objawy zatrucia pokarmowego w ciąży
Zatrucie pokarmowe w czasie ciąży może być trudne do rozpoznania, gdyż jego objawy często pokrywają się z typowymi objawami ciążowymi. Jednak przy zatruciu poza nudnościami, wymiotami i biegunką mogą pojawić się też inne symptomy, takie jak:
-ból głowy
-gorączka
-ból brzucha
-odwodnienie
-krew w stolcu
Złe samopoczucie spowodowane zatruciem pokarmowym i inne objawy zazwyczaj pojawiają się nagle i ich skala jest większa niż przy porannych nudnościach. Zazwyczaj kobiety odczuwają, że z ich organizmem dzieje się coś niedobrego, lecz jeśli nie masz pewności warto skontaktować się z lekarzem.
Rodzaje zatruć pokarmowych
Do najczęstszych rodzajów zatruć pokarmowych możemy zaliczyć:
- wirusowe zatrucie pokarmowe
- Listerioza
- zatrucie bakteriami e coli
- Salmonelloza
Wszystkie wyżej wymienione rodzaje zatruć, jeśli są nieleczone lub błędnie zdiagnozowane mogą być niebezpieczne dla zdrowia dziecka i prawidłowego przebiegu ciąży. Jeśli masz podejrzenie, że spożyty pokarm mógł wywołać zatrucie pokarmowe niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem.
Leczenie zatrucia pokarmowego
Głównym powodem dla którego zatrucia pokarmowe w ciąży są niebezpieczne jest fakt, że mogą prowadzić do odwodnienia organizmu matki. Jeśli doświadczasz silnych wymiotów i biegunki w pierwszej kolejności zadbaj o prawidłowe nawodnienie. W pierwszych etapach zatrucia nawet przyjmowanie wody może nasilać wymioty, dlatego należy podawać je w malutkich dawkach. Najlepiej zacząć od picia łyżeczki wody w odstępach co 10-15 minut i wraz z poprawą samopoczucia zwiększać ilość płynów. Dobrze jest uzupełnić utracone w wyniku zatrucia substancje przyjmując elektrolity. Woda jest bardzo potrzebna w procesie rekonwalescencji, dlatego nie zapomnij o regularnym piciu nawet kiedy poczujesz się lepiej. Jeśli objawy utrzymują się długi czas należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Możliwe, że konieczne będzie podanie kroplówki i nawodnienie dożylne lub nawet hospitalizacja.
Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym?
Aby uniknąć zachorowania, przestrzegaj wszystkich zaleceń lekarza dotyczących przygotowywania posiłków i unikaj pokarmów, które nie są zalecane dla kobiet w ciąży.
Wskazówki – jak odżywiać się zdrowo w ciąży?
- dobrze myj owoce i warzywa przed zjedzeniem
- nie jedz surowego mięsa, ryb i niepasteryzowanego nabiału
- poddawaj mięso odpowiednio wysokiej obróbce termicznej
- zwracaj szczególną uwagę na daty ważności
- unikaj wysoko przetworzonej żywności
- nie jedz pokarmów z niewiadomego źródła pochodzenia