Mrożonki, zachowanie pełnowartościowej diety

owoce

Mrożonki w diecie przyszłej mamy to zło konieczne czy luksus naszych czasów? Kobieta w ciąży szczególnie powinna zwracać uwagę, na jakość zjadanych pokarmów. Niestety w naszej strefie klimatycznej dostęp do świeżych ryb, warzyw i owoców może być utrudniony.

Jak donoszą lekarze i dietetycy mrożone produkty nie tracą swoich właściwości odżywczych, dlatego są świetnym sposobem przechowywania żywności. Warzywa i owoce to podstawa nie tylko diety mamy, ale również pierwsze produkty podawane dziecku po 6 miesiącu życia. Rozszerzanie diety może być trudne w miesiącach zimowych, dlatego warto wykorzystać mrożonki.

Zalety wykorzystywania mrożonek w diecie mamy i dziecka

Oczywiście mając na myśli mrożonki, mamy na myśli pełnowartościowe produkty, a nie mrożone dania, jaki pizza czy zapiekanki. Czas największej ilości świeżych produktów roślinnych mamy latem oraz jesienią. W tym okresie ceny są najniższe, a warzywa i owoce mają najlepszy smak. Nie każdy rodzaj produkty nadaje się do zamrożenia. Podajemy zalety, jakie ma spożywanie mrożonek w diecie.

  • szeroki wybór produktów dostępnych na rynku (ryby, warzywa, rośliny strączkowe itp.); jeśli masz babcie, która uprawia swój ogródek i dostarcza ekologicze uprawy to wspaniale, ale sklepy również są bogate w wiele wartościowych produktów.
  • dostępność o każdej porze roku, możliwość przechowywania ich w domowej zamrażarce;
  • takie same właściwości odżywcze jak świeże produkty, ponieważ nowe techniki zamrażania, pozwalają na zachowanie składników odżywczych;
  • brak konieczności używania składników konswerujących;

Do mrożenie nie nadają się miękkie sery, śmietany, jogurty, sałaty, ogórki, seler naciowy, ugotowany ryż, makaron i ziemniaki.

Opinie ekspertów na temat mrożenia żywności

„Aby nadążyć za duchem czasu, niezbędne są mrożonki. To znakomita żywność sprzymierzeniec zdrowia i dobrego samopoczucia, dostępna dla wszystkich i posiadająca wysokie wartości odżywcze. Idealne do zbilansowanych przepisów, zgodnych ze wskazaniami żywieniowymi, wykonanych z surowców pochodzących z krótkiego i zrównoważonego łańcucha dostaw. Krótko mówiąc, idealny dla zdrowia mamy i dziecka ”.

technolog żywności i dietetyk